Als u een grote aanschaf doet (> €450,00)  dan kunt u deze ook gaan afschrijven. U boekt de inkoopfactuur dan in het dagboek Inkoop in op een balans grootboekrekening en gaat deze via een activa project afschrijven zodat u de kosten spreidt over een aantal jaren.

Grootboekrekeningen aanmaken

Voordat u kunt gaan afschrijven of een inkoopfactuur kunt inboeken dienen er een aantal grootboekrekeningen te worden aangemaakt (voor zo ver die nog niet zijn aangemaakt).

• Om een grootboekrekening aan te maken gaat u in het Beheercentrum naar Boekhouding en selecteert bij het onderdeel Stamgegevens de optie Beheer grootboekschema.
  • Klik op de knop Nieuw om een nieuwe grootboekrekening aan te maken.

boehouding-activa-afschrijven-05

Wij adviseren u om 3 grootboekrekeningen aan te maken per soort activum. Bijvoorbeeld als volgt.

Soort activum Gebouwen

Grootboeknummer Grootboek Verdichting Soort O/K/N D/C Uitleg
10 Gebouwen 1 - Bedrijfsgebouwen en terreinen Balans Neutraal Debet Met deze grootboekrekening voegt u de aanschafwaarde van het activum toe aan uw bezittingen.
20 Afschrijvingen gebouwen 1 - Bedrijfsgebouwen en terreinen Balans Neutraal Credit Met deze grootboekrekening wordt de balanswaarde van het activum verlaagd met de afschrijvingen.
4100 Afschrijvingen gebouwen 155 - Afschrijvingen Winst & Verlies Kosten Debet Met deze grootboekrekening boekt u de afschrijving als kosten.

Soort activum Inventaris

Grootboeknummer Grootboek Verdichting Soort O/K/N D/C Uitleg
11 Inventaris 1 - Bedrijfsgebouwen en terreinen Balans Neutraal Debet Met deze grootboekrekening voegt u de aanschafwaarde van het activum toe aan uw bezittingen.
21 Afschrijvingen inventaris 1 - Bedrijfsgebouwen en terreinen Balans Neutraal Credit Met deze grootboekrekening wordt de balanswaarde van het activum verlaagd met de afschrijvingen.
4110 Afschrijvingen inventaris 155 - Afschrijvingen Winst & Verlies Kosten Debet Met deze grootboekrekening boekt u de afschrijving als kosten.

U kunt dit op deze manier ook voor andere soorten afschrijvingen instellen. Denk bijvoorbeeld aan boten, trailers, wapens, schietbanen, auto's, et cetera.

Boeking in het dagboek Inkoop

Als u een inverstering heeft gedaan dan boekt u de inkoopfactuur van die inverstering in het dagboek Inkoop in.

• Selecteer in het Boekhouding dashboard de optie Boeken.
  • Selecteer vervolgens het dagboek Inkoop, het juiste Boekjaar en de juiste Periode.

boehouding-activa-afschrijven-06

• Klik op de knop Nieuw om een nieuwe inkoopboeking te maken. Houdt hierbij de factuur bij de hand.

boehouding-activa-afschrijven-09

• Neem voor de boeking de gegevens over van de inkoopfactuur. Een uitgebreide uitleg over het inboeken van een inkoopfactuur vindt u op de pagina Inkoopfacturen crediteuren boeken.
  • Bij de optie Grootboekrekening selecteert u de gewenste balans grootboekrekening om het activum toe te voegen aan de bezittingen op uw balans. U boekt het activum hier dus niet op een kosten grootboekrekening.
  • Klik op Opslaan om de boeking af te ronden en te sluiten.

De betaling van de ingeboekte inkoopfactuur boekt u doorgaans in het dagboek Bank met behulp van het inlezen van uw bankafschriften. Heeft u de investering contant betaald dan zult u de ingeboekte inkoopfactuur afboeken in het dagboek Kas.

Activum toevoegen om af te schrijven

Nadat u de inkoopfactuur heeft ingeboekt kunt u het activum gaan toe voegen zodat u het activum kunt gaan afschrijven.

• Selecteer in het Boekhouding dashboard de optie Activa overzicht en klik op de knop Activa toevoegen

boehouding-activa-afschrijven-10

In het volgende venster kunt u de ingeboekte investering aanvinken om teo te voegen aan de Activa.

boehouding-activa-afschrijven-11

Zoekvenster Met het zoekvenster kunt u de desbetreffende boeking zoeken
Bedrag vanaf In het overzicht ziet u standaard alleen items met een bedrag vanaf €450,00. U kunt hier zelf het bedrag aanpassen om beter te kunnen filteren.
Dagboek Standaard ziet u alleen de ingeboekte investeringen die in het dagboek Inkoop zijn gemaakt. U kunt hier eventueel ook een ander dagboek selecteren als u de investering bijvoorbeeld in het dagboek Memoriaal hebt geboekt.
Datum vanaf  Selecteer hier de datum vanaf wanneer u de gemaakte boekingen wilt zien.

• Vink de gewenste regel aan en klik op de knop Toevoegen aan Activa om de regel toe te voegen.

De regel wordt nu toegevoegd aan het activa overzicht. Aan het uitroepteken ziet u dat deze regel nog niet compleet is. Er kan dan ook nog niet worden afgeschreven.

boehouding-activa-afschrijven-12

• Klik op het bewerken icoontje bewerken-knop-icoon om de activa regel te openen en verder in te vullen.

boehouding-activa-afschrijven-13

Aanschafwaarde Hier ziet u de aanschafwaarde van het activum welke u gaat afschrijven. Deze wordt overgenomen van de boeking in het dagboek Inkoop.
Activa artikel Hier ziet u de omschrijving van het activum. Deze wordt overgenomen van de boeking in het dagboek Inkoop.
Project Selecteer hier het project waarin u het activum wilt afschrijven. Het project bepaald de periode waarover u het activum gaat afschrijven.
Aanschafdatum Hier ziet u de aanschafdatum. Deze wordt overgenomen van de boeking in het dagboek Inkoop. De eeste afschrijving wordt geboekt in de maand na deze datum tenzij u de afwijkende looptijd op JA zet.
Kosten afschrijving Selecteer hier de kosten grootboekrekening waarop de afschrijving als kosten wilt boeken.
Balans afschrijving Selecteer hier de balans grootboekrekening waarop u de afschrijvingen wilt boeken om de balanswaarde te verminderen.
Restwaarde Vul eventueel een restwaarde in van het activum. De restwaarde bepaald het bedrag wat moeten worden afgeschreven. Dit is de aanschafwaarde minus de restwaarde gedeeld door het aantal termijnen zoals bij het project is ingesteld.
Afwijkende looptijd Indien u het activum niet volgens de bij het project ingestelde termijn wilt afschrijven zet u deze optie aan. Deze optie gebruikt u bijvorbeeld als u al een deel van het activum heeft afgeschreven in een ander boekhoudsysteem.
Herinnering voor corrigeren Zet deze optie aan om aan het einde van het jaar een herinnering te krijgen dat u eventueel nog correcties moet boeken. voor dit activum.
Opmerking Vul eventueel een opmerking in.

• Als u alles heeft ingevuld klikt u op de knop Activa opslaan.

boehouding-activa-afschrijven-14

Het activum loopt nu mee in uw afschrijvingen in e-Captain.

Nog meer hulp nodig?

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 20 augustus 2024