Vrije velden kunt u gebruiken om gegevens vast te leggen waarvoor in e-Captain geen standaard velden beschikbaar zijn. Als u dergelijke gegevens wilt vastleggen is het goed om van te voren te bedenken of iets een kenmerk is of een uniek gegeven. Als iets ene kenmerk is dan kunt u hiervoor vaak beter een groep aanmaken.

Groepen worden gebruikt om extra kenmerken aan leden te koppelen. Als u generieke informatie van relaties wilt vastleggen dan kunt u hier eenvoudig groepen voor aanmaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taken, functies, vaardigheden, interessegebieden, regio, etc.

Maar is het geen u wilt vastleggen een uniek gegeven of slechts een ja/nee antwoord dan kunt u hiervoor vrije velden aanmaken.

Zowel vrije velden als groepen kunt u ook gebruiken in een aanmeldformulier voor uw website en gebruiken bij het maken van een rapport in de Rapportgenerator.

Aanmaken en beheren van vrije velden

• Ga in het Beheercentrum naar de categorie Leden, selecteer het onderdeel Algemeen en klik op Beheer vrije velden.

ledenkaart-vrije-velden-01

U ziet nu het overzicht van alle reeds aangemaakte vrije velden.

ledenkaart-vrije-velden-02

puntjes-icoon Door met uw muis op de puntje te klikken kunt u een veld verslepen naar een andere positie. Zo kunt u zelf de volgorde van de velden bepalen zoals ze op de relatiekaart worden weergegeven.
Type In deze kolom ziet u het type veld.
Omschrijving In deze kolom ziet u de omschrijving van het veld zoals dit op de relatiekaart wordt weergegeven.
bewerken-knop-icoon Klik op het bewerken icoontje om een bestaand veld te wijzigen.
verwijderen2-knop-icoon Klik op het verwijderen icoontje om een vrij veld te verwijderen. Let op! als u een vrij veld verwijderd wordt deze ook van de relatiekaart verwijderd waarmee u dus ook de inhoud van het veld verwijderd.
opslaan-knop-icoon Klik op de knop Opslaan om de vrije velden op te slaan.

• Klik op de knop Vrij veld toevoegen en maak een keuze uit het type veld wat u wilt aanmaken.

ledenkaart-vrije-velden-03

U kunt verschillende type velden aanmaken:

Datumveld Met een datumveld kunt u een datum vastleggen.
Ja/Nee veld Met een Ja/Nee veld kunt u een Ja of Nee keuze vastleggen. Als u het veld heeft toegevoegd kunt via het bewerken een van de keuzes als standaard waarde instellen.
Keuzeveld Met een keuzeveld kunt u een lijst met verschillende opties aanmaken waaruit een keuze gemaakt moet worden. Als u het veld heeft toegevoegd kunt u via het bewerken de verschillrende keuze opties aanmaken. In plaats van een keuzeveld zou u ook kunnen overwegen om hiervoor een groep aan te maken.
Memoveld In een memo veld kunnen meerdere tekstregels worden geplaatst.
Nummerveld (geheel getal) Met een nummer veld (geheel getal) kunt u hele getallen vastleggen.
Nummerveld (kommagetal) Met een nummer veld (komma getal) kunt u getallen met decimalen vastleggen, zoals bijvoorbeeld geld bedragen.
Tekstveld Met een tekstveld kunt u een korte tekst vastleggen.

Extra uitleg bij Ja/Nee veld

Als u een Ja/Nee veld aanmaakt en op Opslaan klikt dan ziet u het bewerken icoontje in het overzicht verschijnen. Hiermee kunt u een van de keuzes als standaard waarde instellen.

ledenkaart-vrije-velden-04

• Klik op het bewerken incoontje om de standaard waarde in te stellen. Indien u geen standaard waarde wilt gebruiken selecteert u de "lege" regel.

ledenkaart-vrije-velden-05

Extra uitleg bij Keuzeveld

Als u een Keuzeveld aanmaakt en op Opslaan klikt dan ziet u het bewerken icoontje in het overzicht verschijnen. Hiermee kunt u vervolgens de verschillende keuze opties aanmaken en een van de keuzes als standaard waarde instellen.

ledenkaart-vrije-velden-06

• Klik op het bewerken icoontje om de verschillende keuze opties aan te maken.

ledenkaart-vrije-velden-07

nieuw-knop-icoon Klik op Nieuw om een nieuwe keuze toe te voegen.
bewerken-knop-icoon Klik op Bewerken om een bestaande keuze optie aan te passen. U kunt dan ook de volgorde van de optie wijzigen en de optie als standaard waarde instellen.
verwijderen2-knop-icoon Klik op Verwijderen om een bestaande keuze optie te verwijderen.

• Klik op Nieuw om een nieuwe keuze optie toe te voegen.

ledenkaart-vrije-velden-08

Naam Voer hier de naam/omschrijvng van de keuze optie in.
Volgorde Selecteer hier op welke positie de keuze moet worden weergegeven.
Standaard waarde Bepaal hier of de keuze optie als standaard waarde moet worden ingesteld.

• Klik op Opslaan om de keuze optie op te slaan.