Groepen aanmaken en beheren

Algemeen

Groepen worden gebruikt om extra kenmerken aan leden te koppelen. Als u generieke informatie van relaties wilt vastleggen dan kunt u hier eenvoudig groepen voor aanmaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taken, functies, vaardigheden, interessegebieden, regio, etc.

Indien u andere (unieke) gegevens van uw relaties wilt vastleggen dan kunt u hiervoor vrije velden aanmaken

Het voordeel van het gebruik van groepen is dat u op basis van groepen eenvoudig selecties kunt maken van uw relaties om hier bijvoorbeeld een mailing naar toe te sturen. Of als u wilt weten welke relaties een bepaald kenmerk hebben. Daarnaast kunt u groepen gebruiken in filters en rapportages.

Aan een groepsitem kunnen ook bedragen worden gekoppeld zodat u de desbetreffende keuze ook kunt factureren.

Door de universele wijze van registratie is de kans op typefouten uitgesloten. U definieert op voorhand namelijk al de gewenste items.

Zowel groepen als vrije velden kunt u ook gebruiken in een aanmeldformulier voor uw website en gebruiken bij het maken van een rapport in de Rapportgenerator.

Aanmaken en beheren van groepen

• Ga in het Beheercentrum naar de categorie Leden, selecteer het onderdeel Groepen en klik op Beheer groepen.

beheer-groepen-01

U ziet nu het overzicht van alle groepen.

beheer-groepen-02

Groep In deze kolom ziet u de naam van de groep
Categorie In deze kolom ziet u de categorie waaraan een groep is gekoppeld
Mijn Captain naam In deze kolom ziet u onder welke naam de groep wordt weergegeven in Mijn Captain (het besloten ledenportaal van e-Captain)
Grootboek In deze kolom ziet u aan welke grootboekrekening de groep is gekoppeld in de boekhouding.
Kostenplaats In deze kolom ziet u aan welke kostenplaats de groep is gekoppeld in de boekhouding.
BTW In deze kolom ziet u of er BTW van toepassing is op een groep.
tandwiel-oranje-knop-icoon Als u op het tandwiel icoontje klikt kunt u kolommen uit- of aanzetten in het overzicht.
bewerken-knop-icoon Klik op het bewerken icoontje om een bestaande groep te wijzigen.
verwijderen2-knop-icoon Klik op het verwijderen icoontje om een groep te verwijderen. Er zijn een aantal systeemgroepen aanwezig die u niet kunt verwijderen.
nieuw-knop-icoon Klik op de knop Nieuw om een nieuwe groep aan te maken.

• Klik op de knop Nieuw om een nieuwe groep aan te maken.

beheer-groepen-03

Het venster om een nieuwe groep toe te voegen bestaat uit 2 tabbladen:

• Tabblad Algemeen
  • Tabblad Groepsitems

Tabblad Algemeen

In het tabblad Algemeen stelt u de basisgegevens in van de groep.

beheer-groepen-04

Groepsnaam Vul hier de naam van de groep in
Mijn Captain naam Vul hier de weergave naam in zoals deze in Mijn Captain moet worden weergegeven. Indien u dit veld leeg laat wordt de groepsnaam weergegeven.
Categorie Selecteer hier optioneel een categorie voor de groep.
Zichtbaar bij "snel indelen" Selecteer hier of de groep ook zichtbaar is in het "snel indelen"-scherm in het tabblad Groepen van de relatiekaart.
Percentageberekening toestaan Indien u kosten koppelt aan een groepitem kunt u deze met deze optie laten meelopen met de percentageberekening die ook wordt toegepast bij de contributie.
Meerkeuze selectie mogelijk (website) Selecteer hier of relaties meerdere groepsitems van deze kunnen opgeven.
Grootboek Indien u kosten koppelt aan een groepsitem kunt u hier een grootboekrekening selecteren voor de boekhouding.
Kostenplaats Indien u kosten koppelt aan een groepsitem kunt u hier een kostenplaats selecteren.
BTW Indien u kosten koppelt aan een groepsitem kunt u hier aangeven of er BTW van toepassing is.
Groep archiveren Indien u een groep niet langer meer wilt gebruiken kunt u deze archiveren zodat de historie behouden blijft.

• Klik op Opslaan om de instellingen op te slaan en ga dan naar het tabblad Groepsitems.

Groepen archiveren

Wanneer u groepen niet langer gebruikt maar deze wel graag wil bewaren kunt u de groep archiveren. Een gearchiveerde groep zal niet meer getoond worden in uw ledenbeheer overzicht tenzij u daar om vraagt. Zo kunt u uw lijst met Snel indelen klein houden en ook de rapporten met groepen zullen er sneller door worden.

• Klik op de knop Groep archiveren om een groep te verplaatsen naar het archief.

Groepen verwijderen

U kunt ook een groep verwijderen indien u deze niet meer gebruik. Met het verwijderen verwijderd u ook alle groepsitems en de koppelingen met uw relaties. U raakt hiermee dus ook de historie van een groep kwijt.

Tabblad Groepsitems

In het tabblad Groepsitems maakt u de items aan die bij de groep horen. Dit zijn de kenmerken van de groep die aan een relatie kunnen worden gekoppeld.

beheer-groepen-05

Groepsitem In deze kolom ziet u de naam van het groepsitem.
Bedrag In deze kolom ziet u het bedrag wat aan het groepsitem is gekoppeld.
Aantal koppelingen In deze kolom ziet u hoeveel relaties aan het groepsitem zijn gekoppeld.
tandwiel-oranje-knop-icoon Als u op het tandwiel icoontje klikt kunt u kolommen uit- of aanzetten in het overzicht.
bewerken-knop-icoon Klik op het bewerken icoontje om een bestaand groepsitem te bewerken.
verwijderen2-knop-icoon Klik op het verwijderen icoontje om een groepsitem te verwijderen.
nieuw-knop-icoon Klik op de knop Nieuw om een nieuw groepsitem aan te maken.

• Klik op de knop Nieuw om een nieuw groepsitem aan te maken.

beheer-groepen-06

Naam Vul hier de naam van het groepsitem in.
Bedrag Indien u een bedrag wilt koppelen aan het item vult u hier het bedrag in.
Mijn Captain naam In deze kolom ziet u onder welke naam de groep wordt weergegeven in Mijn Captain (het besloten ledenportaal van e-Captain)

• Klik op Opslaan om de instellingen op te slaan.