Creditfacturen aanmaken

Algemeen

U kunt in e-Captain eenvoudig creditfacturen aanmaken. U heeft daarbij verschillende mogelijkheden

• U kunt een of meerdere facturen in zijn geheel crediteren.
  • U kunt een deel van een factuur crediteren.
  • U kunt een of meerdere artikelregels van een factuur crediteren.

Afhankelijk of u een betaling heeft ontvangen kunt u een creditfactuur meteen laten verrekenen met een openstaande factuur.

Volledige creditering

Het maken van een creditfactuur bestaat uit 4 stappen waarbij in de eerste stap Actie een keuze gemaakt moet worden tussen het volledig crediteren van een of meerdere facturen of gedeeltelijk crediteren van een enkele factuur.

• Om creditfacturen aan te maken kiest u in het Factureren dashboard voor de optie Creditfactuur aanmaken.

creditfacturen-01

• Kies in Stap 1 voor Volledige creditering van één of meerdere facturen en klik op Volgende.

U ziet dan standaard een overzicht van de openstaande facturen. U kunt ook alle facturen in beeld krijgen via het uitklapmenu aan de rechterkant. Met de zoekfunctie kunt u een specifieke factuur of relatie zoeken.

creditfacturen-03

• Vink in Stap 2 in het overzicht de factuur of facturen aan die u volledig wilt crediteren en klik op volgende .

creditfacturen-04

Factuur template Selecteer hier de gewenste e-mailtemplate. Standaard is dat de template Creditfactuur.
Creditfactuurdatum Geef hier de creditfactuurdatum op. Standaard is dat de huidige datum.
Optionele opmerking voor op de creditfactuur Vul hier optioneel een extra opmerking in die op de creditfactuur wordt afgedrukt. Let op: als u meerdere creditfacturen tegelijk maakt dan wordt deze opmerking op alle creditfacturen in de batch afgedrukt.
Creditfacturen e-mailen indien e-mailadres bekend Geef hier aan of u de creditfacturen per e-mail wilt sturen naar de relatie(s).
Aantal facturen in selectie Hier ziet u het aantal facturen die u gaat crediteren. In het tabblad Facturen kunt u zien welke facturen dit zijn.
Totaal te crediteren Hier ziet u het totaalbedrag wat u gaat crediteren.
Afhandeling Selecteer hier hoe u de creditfactuur wilt afhandelen. Indien u geenbetaling heeft ontvangen kiest u voor de optie Verrekenen. Er wordt door e-Captain dan automatisch een boeking in het dagboek Memoriaal in de boekhouding aangemaakt waarbij de creditfactuur wordt verrekend met de oorspronkelijke factuur. Indien de oorspronkelijk factuur al wel betaald was dan gaat u de creditfactuur niet verrekenen en moet u het bedrag terugstorten.

• Klik in Stap 3 op Voltooien om de creditfacturen aan te maken en te verzenden.

creditfacturen-05

• Klik in Stap 4 op Afronden om terug te keren naar Stap 1.

Gedeeltelijk creditering

Het maken van een creditfactuur bestaat uit 4 stappen waarbij in de eerste stap Actie een keuze gemaakt moet worden tussen het volledig crediteren van een of meerdere facturen of gedeeltelijk crediteren van een enkele factuur.

• Om creditfacturen aan te maken kiest u in het Factureren dashboard voor de optie Creditfactuur aanmaken.

creditfacturen-06

• Kies in Stap 1 voor Gedeeltelijke creditering van één factuur en klik op Volgende.

U ziet dan standaard een overzicht van de openstaande facturen. U kunt ook alle facturen in beeld krijgen via het uitklapmenu aan de rechterkant. Met de zoekfunctie kunt u een specifieke factuur of relatie zoeken.

creditfacturen-07

• Zoek en klik in Stap 2 op de factuur die u deels wilt crediteren.

creditfacturen-08

Factuur template Selecteer hier de gewenste e-mailtemplate. Standaard is dat de template Creditfactuur.
Creditfactuurdatum Geef hier de creditfactuurdatum op. Standaard is dat de huidige datum.
Optionele opmerking voor op de creditfactuur Vul hier optioneel een extra opmerking in die op de creditfactuur wordt afgedrukt. Let op: als u meerdere creditfacturen tegelijk maakt dan wordt deze opmerking op alle creditfacturen in de batch afgedrukt.
Afhandeling Selecteer hier hoe u de creditfactuur wilt afhandelen. Indien u geen betaling heeft ontvangen kiest u voor de optie Verrekenen. Er wordt door e-Captain dan automatisch een boeking in het dagboek Memoriaal in de boekhouding aangemaakt waarbij de creditfactuur wordt verrekend met de oorspronkelijke factuur. Indien de oorspronkelijk factuur al wel betaald was dan gaat u de creditfactuur niet verrekenen en moet u het bedrag terugstorten.
Creditfacturen e-mailen indien e-mailadres bekend Geef hier aan of u de creditfacturen per e-mail wilt sturen naar de relatie(s).

• Vink in Stap 3 de artikelregels aan die u wilt gaan crediteren. U kunt daarbij ook nog het te crediteren bedrag aanpassen. U vult dan het bedrag in wat u wilt gaan crediteren. Klik op Voltooien om de creditfactuur aan te maken en te verzenden.

creditfacturen-09

• Klik in Stap 4 op Afronden om terug te keren naar Stap 1