Indien u per ongeluk een (credit)factuur verkeerd heeft aangemaakt of ingeboekt dan mag en kunt u deze niet meer verwijderen. U kunt deze dan alleen nog tegen boeken in de boekhouding met een boeking in het dagboek Memoriaal.

Verkoopfacturen tegen boeken (debiteuren)

Voor het tegenboeken van een verkoopfactuur heeft u twee opties:

• Een creditfactuur aanmaken
  • Handmatig tegen boeken

Optie 1: een creditfactuur aanmaken

Indien u per ongelukt een verkeerde factuur heeft aangemaakt voor een debiteur dan kunt u deze eenvoudig tegen boeken door een creditfactuur aan te maken. Een uitleg over het maken van een creditfactuur vind u op de pagina Creditfacturen aanmaken.  In e-Captain worden dan automatisch de juiste boekingen in de boekhouding gemaakt.

Optie 2: handmatig tegen boeken

Naast het maken van een creditfactuur kunt u er ook voor kiezen om een verkoopfactuur handmatig tegen te boeken met een boeking in het dagboek Memoriaal

• Ga in de Boekhouding naar de optie Boeken en selecteer het dagboek Memoriaal.

afboeken-foutieve-facturen-01

• Selecteer vervolgens het juiste boekjaar en de juiste periode en klik op de knop Nieuw.

afboeken-foutieve-facturen-02

• Vul een omschrijving in voor de boeking.
  • Selecteer bij de optie Grootboek/Kostenplaats uw debiteuren grootboekrekening (in dit voorbeeld is dat 1300).
  • Klik dan op de knop Factuur afboeken.

afboeken-foutieve-facturen-03

• Zoek en selecteer de desbetreffende factuur. Deze wordt dan aan de boeking toegevoegd.
  • In de volgende regel(s) selecteert u de grootboekrekening(en) waarmee u de factuur wilt tegen boeken (in dit voorbeeld is dat grootboekrekening 8000). In de meeste gevallen zult u de gefactureerde regel(s) tegen boeken op de grootboekrekening(en) waarop de omzet oorspronkelijk is geboekt.

afboeken-foutieve-facturen-04

Het totaal van alle boekingsregels in deze memoriaalboeking moet € 0,00 zijn. Zolang het verschil niet € 0,00 is bent u nog niet klaar en kunt u de boeking niet opslaan.

afboeken-foutieve-facturen-05

Creditfacturen tegen boeken (debiteuren)

Een foutief aangemaakte creditfactuur kunt u uitsluitend handmatig tegen boeken met een boeking in het dagboek Memoriaal.

• Ga in de Boekhouding naar de optie Boeken en selecteer het dagboek Memoriaal.

afboeken-foutieve-facturen-01

• Selecteer vervolgens het juiste boekjaar en de juiste periode en klik op de knop Nieuw.

afboeken-foutieve-facturen-06

• Vul een omschrijving in voor de boeking.
  • Selecteer bij de optie Grootboek/Kostenplaats uw debiteuren grootboekrekening (in dit voorbeeld is dat 1300).
  • Klik dan op de knop Factuur afboeken.

afboeken-foutieve-facturen-03

• Zoek en selecteer de desbetreffende creditfactuur. Deze wordt dan aan de boeking toegevoegd.
  • In de volgende regel(s) selecteert u de grootboekrekening(en) waarmee u de creditfactuur wilt tegen boeken (in dit voorbeeld is dat grootboekrekening 8000). In de meeste gevallen zult u de gecrediteerde regel(s) tegen boeken op de grootboekrekening(en) waarop de omzet oorspronkelijk is gecrediteerd.

afboeken-foutieve-facturen-07

Het totaal van alle boekingsregels in deze memoriaalboeking moet € 0,00 zijn. Zolang het verschil niet € 0,00 is bent u nog niet klaar en kunt u de boeking niet opslaan.

afboeken-foutieve-facturen-08

Inkoopfacturen tegen boeken (crediteuren)

Een foutief ingeboekte inkoopfactuur kunt u uitsluitend handmatig tegen boeken met een boeking in het dagboek Memoriaal.

• Ga in de Boekhouding naar de optie Boeken en selecteer het dagboek Memoriaal.

afboeken-foutieve-facturen-01

• Selecteer vervolgens het juiste boekjaar en de juiste periode en klik op de knop Nieuw.

afboeken-foutieve-facturen-09

• Vul een omschrijving in voor de boeking.
  • Selecteer bij de optie Grootboek/Kostenplaats uw crediteuren grootboekrekening (in dit voorbeeld is dat 1600).
  • Klik dan op de knop Inkoop afboeken.

afboeken-foutieve-facturen-10

• Zoek en selecteer de desbetreffende inkoopfactuur. Deze wordt dan aan de boeking toegevoegd.
  • In de volgende regel(s) selecteert u de grootboekrekening(en) waarmee u de inkoopfactuur wilt tegen boeken (in dit voorbeeld zijn dat grootboekrekeningen 4200 en 4230). In de meeste gevallen zult u de inkoopregel(s) tegen boeken op de grootboekrekening(en) waarop de kosten oorspronkelijk is geboekt.

afboeken-foutieve-facturen-11

Het totaal van alle boekingsregels in deze memoriaalboeking moet € 0,00 zijn. Zolang het verschil niet € 0,00 is bent u nog niet klaar en kunt u de boeking niet opslaan.

afboeken-foutieve-facturen-12