Activa is een term die gebruikt wordt in de bedrijfseconomische wereld om het geheel aan bezittingen van een onderneming aan te duiden. Binnen de term activa maakt men onderscheid tussen vaste activa en vlottende activa. Bij activa gaat het vaak om grotere bedragen (investeringen) die betaald worden voor bedrijfsmiddelen door uw organisatie. Deze bedragen hoeven niet in een keer ten laste te komen van uw organisatie. U mag dit ook verdelen over een aantal jaren waarbij de kosten verdeeld worden over een aantal jaren, de afschrijvingen.

Waarneer mag u afschrijven?

Omdat bedrijfsmiddelen een aantal jaren meegaan, boekt u deze bedragen niet in één keer naar kosten in het jaar van aanschaf. In plaats daarvan gaat u afschrijven. Dat houdt in dat u de kosten verdeelt over de jaren waarin u het bedrijfsmiddel gebruikt. Elk jaar kunt u dus een deel van de kosten aftrekken. De Belastingdienst hanteert hierbij een grensbedrag van €450,00. Koopt u een bedrijfsmiddel voor minder dan €450,00? Dan boekt u het bedrag wel in één keer af als kosten. Koopt u een bedrijfsmiddel voor meer dan €450,00 dan kunt u gaan afschrijven.

Afschrijftermijnen

Bedrijfsmiddelen die u gaat afschrijven schrijft u af in termijnen. De Belastingdienst heeft hiervoor regels opgesteld. Voor de meeste investeringen geldt een maximale afschrijving van 20% per jaar. U schrijft de kosten dus in minimaal 5 jaar af. Voor bedrijfspanden gelden andere regels. Voor bedrijfspanden geldt meestal een termijn van 30 tot 50 jaar.

Beheercentrum: afschrijfmethode instellen

In e-Captain kunt u alleen lineair afschrijven. U schrijft dus een vast bedrag per periode af. Standaard wordt er afgeschreven per maand. In het Beheercentrum kunt u ook voor kwartaal of jaar kiezen.

• Ga in het Beheercentrum naar Boekhouding en selecteer bij het onderdeel Algemeen de optie Instellingen boekhouding.

boehouding-activa-afschrijven-01

• Selecteer de gewenste afschrijfmethode. Bij de actriva wordt altijd gerekend in maanden.

Per einde maand e-Captain maakt iedere maand een boeking in het dagboek Memoriaal.
Per einde kwartaal e-Captain maakt aan het einde van het kwartaal 3 boekingen aan in het dagboek Memoriaal.
Per einde jaar e-Captain maakt aan het einde van het jaar 12 boekingen aan in het dagboek Memoriaal

Activa projecten aanmaken

Om activa te kunnen toevoegen wordt gewerkt met zogenaamde activa projecten. U kunt verschillende projecten aanmaken om bepaalde afschrijvingen bij elkaar te houden. U kunt dan in rapportages en op het scherm zien wat de totale afschrijving, boekwaarde et cetera. is voor dit project.

In een project geeft u ook aan in wat voor termijn u de activa gaat afschrijven. U heeft minimaal één project nodig om activa te gaan afschrijven.

Voorbeelden van projecten zijn:

• Afschrijvingen gebouwen, voor alles wat met uw gebouwen te maken heeft
  • Afschrijvingen inventaris, voor alles wat met uw inventaris te maken heeft.
  • Afschrijvingen boten, voor alles wat met uw boten te maken heeft.
  • Afschrijvingen schietbanen, voor alles wat met uw schietbanen te maken heeft.
  • et cetera

• Om een Activa project aan te maken selecteert u in de Boekhouding de optie Activa overzicht.

boehouding-activa-afschrijven-02

• Klik op de knop Projecten

boehouding-activa-afschrijven-03

Project omschrijving In deze kolom ziet u de omschrijvingen van de verschillende projecten.
Perioden In deze kolom ziet u het aantal maanden waarin de activa binnen dit projecten worden afgeschreven.
Aantal activa In deze kolom ziet u het aantal activa van het project waarop wordt afgeschreven.
bewerken-knop-icoon Met het bewerken icoontje kunt u een bestaand project aanpassen.

• Klik op de knop Nieuw om een nieuw project aan te maken.

boehouding-activa-afschrijven-04

Omschrijving Vul hier de omschrijving van het project in.
Perioden Vul hier het totaal aantal maanden in waarin u gaat afschrijven. Voor bijvoorbeeld een afschrijfperiode van 5 jaar vult u 60 maanden in

Activum toevoegen

Als u een of meerdere project(en) heeft aangemaakt kunt u, uw activa gaan invoeren in e-Captain. U kunt nieuwe en bestaande activa invoeren in e-Captain. Dit leggen we u uit op de onderstaande pagina's.

• Nieuwe activa toevoegen via dagboek Inkoop
  • Nieuwe activa toevoegen via dagboek Bank
  • Bestaande activa toevoegen via dagboek Memoriaal

Nog meer hulp nodig?

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 2 mei 2024