Debiteuren en crediteuren aanmaken

Algemeen

In de boekhouding wordt gewerkt met debiteuren en crediteuren. Een debiteur is een relatie waaraan u iets verkoopt en die dus aan u moet betalen (inkomsten). Een crediteur is een relatie waarbij u iets inkoopt en die u dus moet betalen (uitgaven). Beiden moet u in de boekhouding verantwoorden.

Debiteuren aanmaken

Uw leden, oud-leden, donateurs, feitelijk alle relaties in uw relatiebeheer zijn ook uw debiteuren. Als u dus een nieuwe relatie toevoegt in de module Leden wordt die relatie ook een debiteur.

U kunt ook debiteuren toevoegen via de module Boekhouding.

• Klik in het Boekhouding dashboard in het blok Raadplegen op de optie Debiteurenlijst.

boehouding-debiteuren-aanmaken-01

• Klik in het debiteurenoverzicht op de knop Nieuw om een nieuwe debiteur toe te voegen. Dit kan of een persoon of een bedrijf (organisatie) zijn.

boehouding-debiteuren-aanmaken-02

Net als een relatie/ledenkaart bestaat een debiteurenkaart ook uit verschillende tabbladen waar u de gegevens van de debiteur in kunt vullen. Een uitgebreide uitleg van de verschillende tabbladen vindt u op de helppagina over de relatiekaart.

boehouding-debiteuren-aanmaken-03

Crediteuren aanmaken

Crediteuren maakt u aan in de boekhouding. Een crediteur komt niet voor in de module Leden.

• Klik in het Boekhouding dashboard in het blok Raadplegen op de optie Crediteurenlijst.

boehouding-crediteuren-aanmaken-01

• Klik in het crediteurenoverzicht op de knop Nieuw om een nieuwe crediteur toe te voegen. U kunt zowel een persoon als bedrijf (organisatie) toevoegen als crediteur.

boehouding-crediteuren-aanmaken-02

Net als een relatie/ledenkaart bestaat een crediteurenkaart ook uit verschillende tabbladen waar u de gegevens van de crediteur in kunt vullen. Een uitgebreide uitleg van de verschillende tabbladen vindt u op de helppagina over de relatiekaart.

boekhouding-crediteuren-aanmaken-03

In plaats van een tabblad Artikelen heeft een crediteur een tabblad Betaalinfo. In dat tabblad kunt u de gegevens met betrekking tot o.a. de  betaaltermijn en fiatteren opgeven. Een uitleg over dit tabblad vindt u op de pagina Tabblad Betaalinfo.

Nog meer hulp nodig?

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 18 juli 2023