Beheer grootboekschema

Algemeen

Een grootboekrekening is een rekening bestaande uit een lijst van gelijksoortige uitgaven- en inkomstenposten. Elke grootboekrekening is van het type balansrekening of van het type resultaatrekening. Grootboekrekeningen worden gegroepeerd met behulp van verdichtingen en hoofdverdichtingen. Hiermee is inzicht te verkrijgen in de financiële stromen die omgaan in een organisatie. Elke grootboekrekening die wordt aangemaakt, krijgt een uniek rekeningnummer (niet te verwarren met een bankrekening) toegewezen. Alle grootboekrekeningen bij elkaar worden grootboek of grootboekrekeningschema genoemd.

Indien u het standaard grootboekschema van e-Captain gebruikt dan worden er al standaard grootboekrekeningen en (hoofd)verdichtingen aangemaakt. U hoeft dan eventueel alleen nog maar dit standaard schema aan te passen aan uw eigen wensen. Gebruikt u, uw eigen grootboekschema dan moet u de grootboekrekeningen en (hoofd)verdichtingen handmatig invoeren.

• Ga in het Beheercentrum naar de categorie Boekhouding en selecteer het onderdeel Stamgegevens.
  • Selecteer vervolgens de optie Beheer grootboekschema.

boekhouding-beheer-grootboekschema-01

Beheer grootboekschema

boekhouding-beheer-grootboekschema-02

nieuw-knop-icoon Klik op de knop nieuw om een nieuwe grootboekrekening toe te voegen.
Kolom 1 - Actief In deze kolom ziet u of een grootboekrekening actief of niet actief is. Groen betekend actief.
Kolom 2 - Nummer In deze kolom ziet u het nummer van de grootboekrekening.
Kolom 3 - Grootboek In deze kolom ziet u de naam van de grootboekrekening.
Kolom 4 - Verdichting In deze kolom ziet u aan welke verdichting de grootboekrekening is gekoppeld.
Kolom 5 - Soort In deze kolom ziet u de soort grootboekrekening. Keuze is Balans of Winst & Verlies
Kolom 6 - O/K/N In deze kolom ziet u of de grootboekrekening van het type Omzet/Kosten/Neutraal is. Keuze is Omzet/Kosten als het een Winst & Verlies is. Bij een Balansrekening kiest u voor Neutraal
Kolom 7 - D/C In deze kolom ziet u of de grootboekrekening aan de Debet- of Creditzijde staat.
Kolom 8 - BTW In deze kolom ziet u welke BTW code aan de grootboekrekening is gekoppeld. Bij het boeken wordt dan automatisch de BTW geboekt.
Kolom 9 - Kostenplaatsen In deze kolom ziet u of er kostenplaatsen aan de grootboekrekening zijn gekoppeld.
Kolom 10 - tandwiel-oranje-knop-icoon Als u op het tandwiel icoontje klikt kunt u kolommen uit- of aanzetten in het overzicht.
bewerken-knop-icoon
 Klik op het bewerken icoontje om een bestaande grootboekrekening aan te passen.
verwijderen2-knop-icoon  Klik op het verwijderen icoontje om een bestaande grootboekrekening te verwijderen.  Grootboekrekeningen die actief worden gebruikt kunt u niet verwijderen. U kunt deze wel een einddatum geven zodat er niet meer op geboekt kan worden.

Grootboekrekening toevoegen.

• Klik op de knop Nieuw om een nieuwe grootboekrekening toe te voegen.

boekhouding-beheer-grootboekschema-03

Nummer Vul hier het nummer van de grootboekrekening in. Dit moet een uniek nummer zijn.
Grootboek Geef hier de naam van de grootboekrekening op.
Verdichting Selecteer hier de verdichting waaraan u de grootboekrekening wilt koppelen. Indien de verdichting nog niet bestaat dient u deze eerst aan te maken bij Beheer verdichtingen.
Soort Selecteer hier de soort grootboekrekening. Keuze uit Balans of Winst & Verlies.
O/K/N Selecteer hier of de grootboekrekening Omzet, Kosten of Neutraal is. Keuze is Omzet/Kosten als het een Winst & Verlies rekening is. Bij een Balansrekening kiest u voor Neutraal
Debet of credit Selecteer hier of de grootboekrekening debet danwel credit is.
BTW Selecteer hier optioneel of er op de grootboekrekening BTW van toepassing is. Bij het maken van een boeking wordt dan automatisch BTW meegenomen. Als u deze leeg laat kunt u bij het boeken zelf aangeven of en welke BTW van toepassing is.
Kostenplaatsen Indien u werkt met kostenplaatsen kunt u hier aangeven of er kostenplaatsen bij deze grootboekrekening moeten worden gebruikt.
Einddatum Indien u een grootboekrekening niet langer meer wilt gebruiken dan kunt u een einddatum invullen. Vanaf die datum kunt u niet meer boeken op de grootboekrekening.

Nog meer hulp nodig?

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 4 september 2024