Beheer dagboeken

Algemeen

Dagboeken worden in de financiële administratie ofwel boekhouding gebruikt voor het vastleggen van de (dagelijkse) mutaties, er wordt per soort mutatie een apart dagboek aangelegd. De in deze dagboeken vastgelegde informatie wordt vervolgens opgenomen in het grootboek. De totalen van de grootboekrekeningen vormen de saldi voor de  balans- en winst- en verliesrekening.

Soorten dagboeken

Dagboeken zijn categorieën van geld stromen. Een dagboek bevat een bepaalde groep van de totale geld stroom die voorkomt in uw boekhouding. De dagboeken samen zijn de verzameling van alle geldstromen die voor kunnen komen in uw organisatie. De dagboeken worden onderscheiden naar soort.

• Dagboek Inkoop: er is één inkoopboek per administratie
  • Dagboek Verkoop: er is één verkoopboek per administratie
  • Dagboek Bank: dit kunnen er meer zijn in verband met meerdere bankrekeningen. Voor iedere bankrekening van uw organisatie heeft u een bankboek nodig.
  • Dagboek Kas: dit kunnen er meer zijn in verband met verschillende kasstromen. Voor iedere kassa (of geldkistje) heeft u een kasboek nodig.
  • Dagboek Memoriaal: er is één memoriaalboek per administratie

Indien u het standaard grootboekschema van e-Captain gebruikt dan worden de dagboeken al standaard aangemaakt. U hoeft dan alleen nog maar extra dagboeken toe te voegen voor uw bankrekeningen en kassa's. Gebruikt u, uw eigen grootboekschema dan moet u de dagboeken handmatig invoeren.

• Ga in het Beheercentrum naar de categorie Boekhouding en selecteer het onderdeel Stamgegevens.
  • Selecteer vervolgens de optie Beheer dagboeken.

boekhouding-beheer-dagboeken-01

Beheer dagboeken

boekhouding-beheer-dagboeken-02

nieuw-knop-icoon Klik op de knop nieuw om een nieuw dagboek toe te voegen.
Kolom 1 - Dagboek In deze kolom ziet u het dagboeknummer en de dagboeknaam.
Kolom 2 - Soort In deze kolom ziet u het soort dagboek.
Kolom 3 - Tegenrekening In deze kolom ziet u de grootboekrekening waarop de mutaties worden geboekt.
Kolom 4 - Debet aanduiding In deze kolom ziet u de debet aanduiding.
Kolom 5 - Credit aanduiding In deze kolom ziet u de credit aanduiding.
Kolom 7 - tandwiel-oranje-knop-icoon Als u op het tandwiel icoontje klikt kunt u kolommen uit- of aanzetten in het overzicht.
bewerken-knop-icoon
 Klik op het bewerken icoontje om een bestaande BTW code aan te passen.
verwijderen2-knop-icoon  Klik op het verwijderen icoontje om een bestaande BTW code te verwijderen.  BTW codes die actief worden gebruikt kunt u niet verwijderen. U kunt deze wel een einddatum geven zodat ze niet meer gebruikt kunnen worden.

Dagboek toevoegen

• Klik op de knop Nieuw om een nieuw dagboek toe te voegen. Voor u een dagboek kunt toevoegen dient u een grootboekrekening aan te hebben gemaakt die u als tegenrekening gebruikt voor het dagboek.

boekhouding-beheer-dagboeken-04

Soort Selecteer hier het soort dagboek. Keuze uit Kas of Bank
Nummer Vul hier het nummer van het dagboek in.
Dagboek Geef hier de naam van het dagboek op.
Tegenrekening Selecteer hier de grootboekrekening die u als tegenrekening voor het dagboek gaat gebruiken.
Code voor debet Optioneel kunt u een code voor debet opgeven. Indien u deze code invult kunt u bedragen in de boekhouding altijd positief invullen en komt deze code in het invoerveld van het bedrag erbij te staan om aan te geven of er geld weggaat (debet) of binnenkomt (credit). Indien je de code leeg laat kun je bedragen positief dan wel negatief (met een - teken) invullen.
Code voor credit Optioneel kunt u een code voor credit opgeven. Indien u deze code invult kunt u bedragen in de boekhouding altijd positief invullen en komt deze code in het invoerveld van het bedrag erbij te staan om aan te geven of er geld weggaat (debet) of binnenkomt (credit). Indien je de code leeg laat kun je bedragen positief dan wel negatief (met een - teken) invullen.

Voorbeeld boeking met gebruik code voor debet/credit.

boekhouding-beheer-dagboeken-05

Voorbeeld boeking zonder gebruik code voor debet/credit.

boekhouding-beheer-dagboeken-06