In het tabblad Contracten van een relatiekaart vind u een overzicht van alle contracten die een relatie heeft.

tabblad-contracten-01

nieuw-knop-icoon Klik op de knop Nieuw om een nieuw contract of abonnement toe te voegen
tandwiel-oranje-knop-icoon Als u op het tandwiel icoontje klikt kunt u kolommen uit- of aanzetten in het overzicht.
oog-knop-icoontje Klik op het bekijken icoontje om een contract/abonnement te bekijken.
bewerken-knop-icoon Klik op het bewerken icoontje om een contract/abonnement te bewerken.
verwijderen2-knop-icoon Klik op het verwijderen icoontje om een contract/abonnement te verwijderen.

Een contract/abonnement toevoegen

• Om een nieuw contract/abonnement toe te voegen klikt u op de knop Nieuw.

tabblad-contracten-02

Lid Selecteer hier de relatie voor zover er nog geen relatie is geselecteerd.
Omschrijving Vul hier een omschrijving is van het contract/abonnement.
Startdatum Vul hier de startdatum van het contract/abonnement in.
Looptijd Vul hier de looptijd van het contract/abonnement in, in maanden.
Facturatie elke Vul hier hoe vaak u het contract/abonnement gaat factureren, in maanden
Einddatum  Hier ziet u de einddatum van het contract/abonnement.
Opzegtermijn Selecteer hier de opzegtermijn.
Opzegtermijn eenheid Selecteer hier de eenheid/periode van de opzegtermijn.
Datum opzegging Als een relatie een contract/abonnement opzegt vult u hier de opzegdatum in.
Vooruit factureren Selecteer hier de periode dat u het contract in het vooruit wilt factureren.
Automatisch verlengen Selecteer hier of u het contract/abonnement automatisch wilt verlengen. Bij JA krijgt u in het menu Factureren een melding te zien als er contracten/abonnementen zijn die verlengd kunnen worden.
Opmerking Hier kunt u eventueel nog een opmerkingen plaatsen.

• Klik op Opslaan om het nieuwe contract/abonnement op te slaan.

Na het opslaan van het nieuwe contract/abonnement moet u nog contractregels aanmaken.

Contractregels aanmaken

Nadat u een nieuw contract/abonnement hebt aangemaakt moet u ook nog een of meerdere contractregels aanmaken. Dit doet u in het tabblad Contractregels.

tabblad-contracten-03

• Klik op Nieuw om een nieuwe contractregel toe te voegen.

tabblad-contracten-04

Artikel Selecteer hier het gewenste artikel uit Artikelbeheer.
Aantal Geef hier het aantal op.
In termijnen Selecteer hier of u in termijnen gaat factureren.
Bedrag Hier ziet u na Opslaan het bedrag zowel inclusief als exclusief BTW.
Artikelprijs bevat Selecteer hier of de artikelprijs een termijnbedrag is of een maandbedrag
Maandbedrag Hier ziet u na Opslaan het bedrag zowel inclusief als exclusief BTW.
Termijnbedrag Hier ziet u na Opslaan het bedrag zowel inclusief als exclusief BTW..
Startdatum Hier kunt u een afwijkende startdatum opgeven. Standaard wordt hier de eerder opgegeven startdatum getoond.
Stopdatum Hier kunt u een stopdatum opgeven als een relatie het contract/abonnement opzegt.
Artikelformaat Hier kunt de tekst voor op de factuur opgeven. U kunt hiervoor ook werken met enkele variabelen.

Werken met kortingen

Als u een korting wilt toepassen dan kunt u eenvoudig een contractregel toevoegen en daar een artikel met een negatief bedrag uit het Artikelbeheer aan te koppelen. De regel werkt hetzelfde als normale contractregels. Als de korting eenmalig is, vergeet dan niet om een stopdatum in te vullen.

Wijzigingen lopend contract/abonnement

Een prijswijziging kunt u invullen in het artikelbeheer. Nog niet gefactureerde termijnen van het contract worden direct verhoogd. U kunt ook een contractregel voortijdig stoppen en/of een nieuwe contractregel opvoeren met een nieuwe startdatum. Als een contractregel is gestopt dan wordt deze niet verlengd. Vul bij de nieuwe contractregel dan ook alleen een stopdatum in als de nieuwe contractregel niet verlengd moet worden.