Tabblad Artikelen

Algemeen

Het tabblad Artikelen is naast het tabblad Finacieel een van de twee financiële tabbladen. In het tabblad Artikelen vind u alle artikelregels terug met betrekking tot de facturatie.

tabblad-artikelen-02

Soort artikel Hier kunt u filteren op verschillende soorten artikelen. De standaard waarde is Alles.
Status artikel Hier kunt u filteren op de status van de artikelen. De standaard waarde is Actief.
Jaartal artikel Hier kunt u filteren op het jaar waarin het artikel is geplaatst. De standaard waarde is Alle jaren.
artikel-koppelen-knop-icoon Klik op de knop Artikel koppelen om handmatig een artikel uit Artikelbeheer te koppelen of een eenmalig artikel aan te maken.
kalender-knop-icoon Het kalender icoontje geeft aan dat aan dit artikel een planning is gekoppeld.
vergrootglas-knop-icoon Met het vergrootglas icoontje kunt u de factuur openen van de reeds gefactureerde artikelen.
bewerken-knop-icoon Met het bewerken icoontje kunt u een artikel bewerken.
bliksem-geel-knop-icoon Met het bliksem icoontje kunt u een afzonderlijk artikel direct factureren.
verwijderen2-knop-icoon Met het verwijder icoontje kunt u een artikel verwijderen.
stop-rood-knop-icoon Artikelregels met een stop icoontje kunt u niet verwijderen. Deze artikelregels zijn op basis van instellingen automatisch aangemaakt. Indien een dergelijke artikelregel niet correct is dient u dit te herstellen in de instellingen.
factureer-selectie-knop-icoon Met de knop Factureer selectie kunt u de geselecteerde artikelen direct factureren.
tandwiel-oranje-knop-icoon Als u op het tandwiel icoontje klikt kunt u kolommen uit- of aanzetten in het overzicht.

Een artikel koppelen

Losse artikelen of zaken die u incidenteel wilt factureren kunt u met de knop Artikel koppelen toevoegen aan de relatiekaart. Als u een artikel koppelt heeft u de keuze om een bestaand artikel uit uw Artikelbeheer te koppelen of om een eenmalig artikel aan te maken.

tabblad-artikelen-03

Een bestaand artikel koppelen

• Klik op de knop Artikel koppelen en selecteer de optie Bestaand artikel koppelen.
  • Selecteer een of meerdere artikelen uit uw Artikelbeheer.

tabblad-artikelen-04

• Klik op de knop Koppelen om de artikelen aan de relatiekaart toe te voegen.

Een eenmalig artikel koppelen

• Klik op de knop Artikel koppelen en selecteer de optie Nieuw eenmalig artikel.
  • Vul de gewenste gegevens en het bedrag in.

tabblad-artikelen-05

Gebruik vaste opmerking? Klik op de knop Standaard artikel overnemen om een artikel uit Artikelbeheer als template te gebruiken. U kunt daarna alle gegevens nog aanpassen in de onderstaande velden.
Aantal Geef het aantal op van het artikel wat u wilt gaan factureren.
Status Selecteer hier de status van het artikel. De standaard waarde is Factureren. U kunt hier ook kiezen voor Uitstellen factuur als u het artikel pas op een later moment wilt factureren of voor Niet factureren als u een artikel niet (meer) wilt factureren.
Facturatie methode Selecteer hier in hoeveel termijnen u het artikel wilt factureren. De standaard waarde is Per jaar/eenmalig
Artikelnummer Vul hier (optioneel) een artikelnummer in.
Artikelnaam Vul hier de naam of omschrijving van het artikel in.
Opmerking voor op factuur Vul hier (optioneel) een extra opmerking in die op de factuur moet worden afgedrukt.
Grootboekrekening Selecteer hier de gewenste grootboekrekening waarop het artikel in de boekhouding moet worden geboekt.
Kostenplaats Indien u werkt met kostenplaatsen in de boekhouding selecteert u hier de bijbehorende kostenplaats.
BTW Indien van toepassing selecteert u hier de desbetreffende BTW code. Als u het BTW veld leeg laat wordt er geen BTW berekend.
Prijs Vul hier het bedrag in van het artikel.
Datum levering Geef hier een leverdatum op. De standaard waarde is de huidige datum.
Volgorde op factuur Geef hier (optioneel) met een getal op in welke volgorde het artikel op de factuur moet worden geplaatst. Hoe groter het getal hoe lager het artikel op de factuur staat.

• Klik op Opslaan om het artikel aan de relatiekaart toe te voegen.

Een artikel verwijderen

In het tabblad Artikelen kunt u ook artikelen verwijderen als u die niet meer wilt factureren of als die bijvoorbeeld per ongeluk foutief waren gekoppeld aan de relatie.

• Klik op het verwijder icoontje om een atikelregel te verwijderen.

tabblad-artikelen-06

Er zijn artikelregels die u niet kan en mag verwijderen. Dit zijn artikelregels die door instellingen of vanuit een andere module worden aangemaakt en toegevoegd aan de relatiekaart. Als zo'n regel niet correct is aangemaakt dan dient u de instellingen te controleren.

Dit betreft onder andere de volgende artikelen:

• Contributie, deze artikelregels worden aangemaakt op basis van de contributieinstellingen.
  • Groepen, deze artikelregels worden aangemaakt op basis van de instellingen in de groepen.
  • Activiteiten, deze artikelregels worden aangemaakt op basis van de deelname aan een activiteit.
  • Liggeld (en andere verhuur artikelen), deze artikelregels worden aangemaakt op basis van de instellingen in de verhuurobjecten.
  • Kassa artikelen, deze artikelregels worden aangemaakt omdat ze zijn aangeslagen via de kassa. Deze kunt u retour aanslaan via de kassa.
  • Voorschot en eindafrekening electra (en andere verbruiken), deze artikelregels worden aangemaakt vanuit de instellingen voor de meterstanden.