Er zijn situaties waarin u een SEPA incasso bestand opnieuw wilt aanmaken.  Bijvoorbeeld voor gestorneerde facturen. Met de optie SEPA opnieuw incasseren kunt u een nieuw SEPA bestand aanmaken.

Het opnieuw aanmaken van SEPA incasso facturen gaat in 5 stappen:

1. Opvraag samenstellen
  2. Selectie maken
  3. SEPA bestand samenstellen
  4. Controle
  5. Voltooien (aanmaken en verzenden)

Stap 1 - Opvraag

• Om opnieuw een SEPA incasso bestand aan te maken kiest u in het Factureren dashboard voor de optie SEPA opnieuw incasseren

sepa-opnieuw-incasseren-01

SEPA contract Selecteer hier het SEPA contract wat u wilt gebruiken.
Factuurdatum Maak hier desgewenst een selectie op basis van de eerder gebruikte factuurdatum.
Incasso omschrijving Geef hier optioneel een omschrijving op die zichtbaar is voor de relatie. Maximaal 130 tekens
Incasso bestand

Selecteer hier van welk eerder aangemaakt SEPA incasso bestand u een nieuw SEPA incasso bestand wilt maken.

• Bij keuze Geen kunt u een selectie maken uit (alle) facturen die als normale factuur zijn aangemaakt.
  • Bij keuze Alles kunt u een selectie maken alle eerder aangemaakte facturen ongeacht of deze als normale factuur zijn aangemaakt of als incasso factuur.

• Als u de gewenste opvraag heeft gemaakt klikt u op Volgende.

Stap 2 - Selectie

Op basis van de opvraag uit stap 1 ziet u de facturen uit de selectie. Indien u een eerder aangemaakt SEPA incasso bestand heeft aangemaakt ziet u ook een waarschuwing in beeld. Maak alleen een nieuw SEPA incassobestand aan voor die facturen die niet geïncasseerd konden worden (bjvoorbeeld van gestorneerde facturen).

• Selecteer de facturen waarvoor u een nieuw SEPA incasso bestand wilt aanmaken.

sepa-opnieuw-incasseren-02

Kolom 1 - selectie Selecteer in deze kolom welke facturen u wilt gaan aanmaken. U kunt ook in een keer alle pro-forma facturen aanvinken.
Kolom 2 - Factuurnummer In deze kolom ziet u het factuurnummer van de eerder aangemaakte factuur. Let op: de facturen worden niet opnieuw verstuurd.
Kolom 3 - Relatie/status In deze kolom ziet u de relaties waarvoor u een nieuw SEPA incasso bestand kunt aanmaken en wat de incasso status is.
Kolom 4 - Factuurdatum In deze kolom ziet u de oorspronkelijke factuurdatum
Kolom 5 - Posten In deze kolom ziet u het aantal posten van de factuur
Kolom 6 - Factuurregels In deze kolom ziet u de factuurregels van de factuur.
Kolom 7 - Aantal In deze kolom ziet u het aantal factuuregels van de factuur.
Kolom 8 - Totaal In deze kolom ziet u het totaalbedrag van de factuur.
Kolom 9 - Openstaand In deze kolom ziet u het nog openstaande bedrag van de factuur.
Kolom 10 - tandwiel-oranje-knop-icoon Als u op het tandwiel icoontje klikt kunt u kolommen uit- of aanzetten in het overzicht.
vergrootglas-knop-icoon Klik op het bekijken icoontje om de PDF van de factuur te openen.

• Selecteer de facturen die u opnieuw wilt incasseren en klik op Naar SEPA bestand om het SEPA bestand voor de bank samen te stellen.

Stap 3 - SEPA bestand

In stap 3 ziet u de facturen waarvoor u opnieuw een SEPA incasso bestand gaat aanmaken.

sepa-opnieuw-incasseren-03

vergrootglas-knop-icoon Klik op het bekijken icoonje om de PDF van de factuur te openen.
rode-kromme-pijl-icoon-knop Klik op het rode pijl icoontje om een factuur te verwijderen uit het SEPA incasso bestand.

• Klik op Volgende om verder te gaan naar stap 4.

Stap 4 - Controle

In stap 4 heeft u nog een eind controle voordat u definief het SEPA bestand aanmaakt. Stap 4 bestaat uit twee tabbladen, het tabblad Algemeen en het tabblad Wat incasseer ik?.

Tabblad Algemeen

sepa-opnieuw-incasseren-04

SEPA contract Hier ziet u welk SEPA contract u gebruikt voor deze in SEPA incasso opdracht.
IBAN Hier ziet u het bij het SEPA contract behorende IBAN bankrekeningnummer.
Naam rekeninghouder Hier ziet u de naam van de rekeninghouder.
Omschrijving Hier ziet u optioneel de eerder opgegeven SEPA incasso omschrijving
Aantal factuurregels Hier ziet u het totaal aantal factuurregels van het SEPA incasso bestand.
Aantal posten Hier ziet u het totaal aantal posten van het SEPA incasso bestand.
Gewenste incassodatum Hier ziet u de eerder opgegeven incassodatum
Maximaal bedrag per 1 week Hier ziet u het maximale bedrag wat u per 1 week mag incasseren volgens uw incasso contract.
Geïncasseerd vanaf [datum] Hier ziet u het reeds eerder geïncasseerde bedrag van die week.
Restant Hier ziet u het bedrag wat u nog resteert om te mogen incasseren in die week.
Totaal bestand Hier ziet u het totaal bedrag van het incassobestand wat u gaat aanmaken. Het groene vinkje geeft aan dat dit past binnen uw contractlimieten.ek.

• Selecteer de optie Ik heb de bovenstaande gegevens gecontroleerd en klik dan op Genereer SEPA bestand. e-Captain maakt nu de facturen definitief aan. Daarnaast maakt e-Captain ook het SEPA incasso bestand die u naar uw bank moet sturen. De facturen worden automatisch gemaild naar de relaties en tevens meteen geboekt in het dagboek Verkoop in de boekhouding.

Tabblad Wat incasseer ik?

In het tabblad Wat incasseer ik? ziet u een overzicht van de verschillende artikelregels die u meeneemt in het SEPA incasso bestand.

sepa-opnieuw-incasseren-05

Stap 5 - Voltooien

In stap 5 ziet u het overzicht van uw SEPA incasso bestand en kunt u het SEPA incasso bestand downloaden om naar uw bank te sturen.

Stap 5 bestaat uit twee tabbladen, het tabblad SEPA en het tabblad Facturen.

Tabblad SEPA

sepa-opnieuw-incasseren-06

Bestand Hier ziet u de bestandsnaam van het SEPA incasso bestand wat u naar de bank moet sturen.
Contract Hier ziet u met welk contract het SEPA incasso bestand is aangemaakt.
Aangemaakt op Hier ziet u op welke datum het SEPA incasso bestand is aangemaakt.
Gewenste verwerkdatum Hier ziet u de opgegeven incassodatum.
Totaal bedrag Hier ziet u het totaalbedrag van het SEPA incasso bestand.
Aantal posten Hier ziet u het totaal aantal posten van het SEPA incasso bestand.
Aantal batches Hier ziet u het aantal batches van het SEPA incasso bestand.
Omschrijving Hier ziet u de opgegeven omschrijving van het SEPA incasso bestand.

• Klik op Download SEPA bestand om het SEPA incasso bestand te downloaden. U dient dit bestand naar uw bank te sturen. Hiervoor logt u in in uw bankomgeving en upload u het SEPA incasso bestand naar uw bank.

Tabblad Facturen

In het tabblad Facturen ziet u het resultaat van uw actie. Voor facturen die niet worden gemaild kunt u de PDF openen en printen om deze per post te sturen.

factureren-15

vergrootglas-knop-icoon Klik op het bekijken icoontje om de PDF met de facturen te openen. Deze kunt u printen en vervolgens per post sturen.