Om er voor te zorgen dat de BTW op de correcte wijze wordt geboekt dient u in e-Captain de BTW codes aan te maken en toe te wijzen aan de gewenste grootboekrekeningen.

Standaard maakt e-Captain twee BTW codes aan.

• Hoog 21% voor het hoge BTW percentage van 21%.
  • Laag voor het lage BTW percentage van 9%

Beide BTW codes zijn van het type Exclusief. Alle bedragen die u in e-Captain invoert zijn standaard altijd exclusief BTW. Indien u bij een artikel een van de twee BTW codes selecteert zal bij de prijs van dat artikel automatisch de BTW worden opgeteld.

• Ga in het Beheercentrum naar de categorie Boekhouding en selecteer het onderdeel Stamgegevens.
  • Selecteer vervolgens de optie Beheer BTW.

boekhouding-beheer-btw-01

Beheer BTW

boekhouding-beheer-btw-02

nieuw-knop-icoon Klik op de knop nieuw om een nieuwe BTW code toe te voegen.
Kolom 1 - BTW code In deze kolom ziet u de beschikbare BTW codes.
Kolom 2- Perc. % In deze kolom ziet u het bijbehorende BTW percentage.
Kolom 3 - Rekening te vorderen BTW In deze kolom ziet u de grootboekrekening waarop de te vorderen BTW wordt geboekt.
Kolom 4 - Rekening af te dragen BTW In deze kolom ziet u de grootboekrekening waarop de af te dragen BTW wordt geboekt.
Kolom 5 - Startdatum In deze kolom ziet u de datum vanaf wanneer deze BTW code gebruikt kan worden.
Kolom 6 - Stopdatum In deze kolom ziet u de datum vanaf wanneer deze BTW niet meer gebruikt kan worden.
Kolom 7 - tandwiel-oranje-knop-icoon Als u op het tandwiel icoontje klikt kunt u kolommen uit- of aanzetten in het overzicht.
bewerken-knop-icoon
 Klik op het bewerken icoontje om een bestaande BTW code aan te passen.
verwijderen2-knop-icoon  Klik op het verwijderen icoontje om een bestaande BTW code te verwijderen.  BTW codes die actief worden gebruikt kunt u niet verwijderen.

BTW code toevoegen

• Klik op de knop Nieuw om een nieuwe BTW code toe te voegen.

boekhouding-beheer-btw-03

BTW code Geef hier de naam van de BTW code op.
BTW percentage Vul hier het BTW percentage in.
Rekening te vorderen BTW (inkoop door u) Selecteer hier de gewenste grootboekrekening.
Rekening af te dragen BTW (verkoop door u) Selecteer hier de gewenste grootboekrekening.
Startdatum Optioneel kunt u een startdatum invoeren. De BTW code kan dan pas vanaf die datum gebruikt worden.
Stopdatum Optioneel kunt u een stopdatum invoeren. De BTW code kan dan vanaf die datum niet meer gebruikt worden.
BTW inclusief Selecteer hier of de BTW code een exclusief of inclusief code is.

Exclusief of inclusief BTW?

Als u in e-Captain een exclusief BTW code gebruikt dan wordt de BTW door e-Captain automatisch bij het bedrag opgeteld. € 100,00 exclusief 21%  BTW wordt dan automatisch € 121,00. Het BTW bedrag van € 21,00 wordt automatisch op de door u ingestelde BTW grootboekrekening geboekt.

Als u in e-Captain een inclusief BTW code gebruikt dan wordt de BTW door e-Captain automatisch van het bedrag af gehaald. € 109,00 inclusief 9% BTW wordt dan automatisch € 100,00. Het BTW bedrag van € 9,00 wordt automatisch op de door u ingestelde BTW grootboekrekening geboekt.

In beide gevallen wordt er dus € 100,00 aan omzet geboekt.

U kunt op verschillende plaatsen in e-Captain aangeven welke BTW code u wilt gebruiken.